BOEK JOUW VR (vanaf 22/4)

Koersen in de Groote Oorlog

4 mei 2018 tot 12 mei 2019

Stel je voor, je stapt op je racefiets en rijdt zo terug in de tijd. Klinkt goed niet? Want hoe zou het zijn om in één sprong tussen de slagvelden van WO I te belanden? Om in de schoenen van een fietsheld uit die tijd te staan. Overvallen door de verwoestende oorlog om je heen.

De tentoonstelling ‘Koersen in de Groote Oorlog’ laat het je meemaken. Met onze virtual reality experience gidsen we je graag naar die periode om je precies te laten zien wat wielrenner Paul Deman meemaakte op zijn smokkeltochten.

Door de ogen van Paul Deman

De expositie vertelt je de indrukwekkende geschiedenis aan de hand van persoonlijke verhalen. Kijk mee met wielrenner Paul Deman, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1913 en spion tijdens WO I met uiteindelijk flink wat geluk. In zijn fietskader verstopte boodschappen brengt hij van het bezette België naar het neutrale Nederland.

Daarnaast zien we het belang van de fiets in de oorlog; overal inzetbaar voor het uitvoeren van snelle acties.

Persoonlijke verhalen van vergeten helden

Koersen in de Groote Oorlog blaast het stof van oude verhalen. Verhalen over soldaten op de fiets, gesneuvelde Tourwinnaars en koersen in krijgsgevangenkampen.

Over François Faber, eerste buitenlandse Tourwinnaar, anoniem gestorven in de loopgraven.

Ottavio Bottecchia, metselaar die een campionissimo werd, in mysterieuze omstandigheden overleden. Henry George, Olympisch kampioen en tijdens de oorlog met een Belgische pantsereenheid de wereld rondtrekkend. Maar ook over Hélène Dutrieu, stuntvrouw, rallyrijder, piloot én topwielrenner.

Vertrekpunt is de Ronde van Vlaanderen in 1913. Via de Ronde van Frankrijk in 1914 reizen we verder naar het eindpunt in 1919, de Omloop der Slagvelden.

De Belgische broodrenners die tijdens WO I om het leven kwamen, krijgen een mooi podium en eerbetoon aan de hand van authentieke foto’s. En voor de ‘diehard’ geschiedenisfreak is er een uitgebreide databank.

Laat je meenemen en inspireren door de verschillende wielerhelden. Reserveer nu je tijdslot en wees verzekerd van een plekje in onze unieke VR-experience.

 

BEZORG ONS JOUW MAILADRES!

En wordt als eerste op de hoogte gebracht van nieuwigheden. Zo maak je bovendien kans op een uitnodiging voor de officiële opening op vrijdag 4 mei, in aanwezigheid van onder meer Ben Weyts (20 plaatsen beschikbaar)

ADRES – Markt 43, Oudenaarde | E-MAIL – info@crvv.be |

This post is also available in: Engels