Ronde-verhalen Astrid en Tracey

bettiol

Coming Soon

bettiol

De pareltjes van Stephan

Een fiets van drievoudig Ronde-winnaar Tom Boonen. De fiets waarmee Fabian Cancellera over de streep van zijn laatste Parijs-Roubaix bolde. Een fiets die ki-lo-meters met de Leeuw van Vlaanderen, Johan Museeuw, heeft rondgereden. Het zijn maar enkele pareltjes uit de verzameling van Stephan Willers die je kan bezichtigen bij ons. Waar de ene postzegels verzamelt, heeft Stephan het meer voor fietsen met een verhaal. 

Kattenpis? We hebben het gehoord! 

Stephan, geboren en getogen in het Duitse Münster maar gebeten door de grensoverschrijdende wielermicrobe.  Ook in Münster is de fiets alom aanwezig, maar dan vooral recreatief. Met de op een na grootste universiteit van Duitsland maken de studenten er dankbaar gebruik van.

Qua sfeer en mentaliteit zijn Münster en het Münsterland vergelijkbaar met Gent en Vlaanderen. Een pittoreske stad, dat kan Renaat Schotte beamen. Tijdens de Ronde van Duitsland in 2006 verbleef hij dichtbij een populaire studentenbeurt, een plaatselijk biertje ’s avonds moest dus zeker eens geprobeerd worden. ’s Anderendaags, tijdens het becommentariëren van de proloog van Düsseldorf naar Bielefeld, beschreef hij zijn ervaringen van de avond ervoor. In de veronderstelling dat er toch geen Münsteraren luisterden omschreef hij het geproefde bier als kattenpis. Dat was dan toch buiten Stephan gerekend… 

De liefde voor de Ronde

Stephan’s liefde voor de Ronde begon toen hij een jaar of negen was. In Münster was er een grote wedstrijd, de EWG-Fernfahrt. Een koers voor liefhebbers, met start in Enschede (Nederland) en aankomst na 163 km voor de gebouwen van de Germania-brouwerij in Münster. Deze wedstrijd was de laatste wedstrijd die een jonge Eddy Merckx als belofte won.

Het wielrennen in Duitsland kreeg niet veel aandacht. Een kort verslag van hooguit vijf minuten van een wielerklassieker was het hoogst haalbare. In schril contrast met Vlaanderen, het paradijs van de wielersport met Vlaamse wielerhelden zoals Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens.  Ieder jaar opnieuw keek kleine Stephan dan ook reikhalzend uit naar de dag waarop de renners Münster binnen reden op hun stalen ros, onder de indruk van de lange afstand die ze dan al achter de kiezen hadden.

Tijdens zijn studies in 1983 in Münster kluste hij bij als taxichauffeur – of was het eerder studeren tussen het vele taxi rijden door? Hoe dan ook, de ene nachtshift na de andere nam hij voor zijn rekening, iedere nacht bracht hem een stukje dichter bij zijn droom: een eigen koersfiets. Het geld was één zaak, de aankoop van de fiets een andere. In Duitsland was het geen sinecure om een koersfiets te kopen, en buiten liefde voor de fiets had hij er niet veel kennis van.   

Uiteindelijk kwam hij terecht bij een fietswinkel in het Duitse Bocholt. Een verdeler van Italiaanse frames van Gios en Colnago. Het werd een Colnago, in de kleuren van de DelTongo-ploeg. De ploeg van onder meer Cippollini, Fondriest en Ballerini.

In 1989 kreeg Stephen een baan in Aken, nu wel heel dicht bij zijn Vlaamse wielerparadijs. Nu kon hij niet alleen de wedstrijden zien op de VRT maar kon hij er ook effectief zijn helden aanmoedigen. De wielermicrobe liet hem niet meer los. De magie van het wachten aan de startplaats op de aankomst van de ploegen – die aankomst zag Stephan vanop de eerste rij zag evolueren. Waar ze in het begin aankwamen met gewone volgwagens, werden het snel bussen en nu zijn het omgebouwde bussen met douches en alle nodige faciliteiten er in-, het klaarzetten van de fietsen door de mecaniciens.  Het is wachten op de renners en iedereen kijkt naar de fietsen. Iedere fiets verschilt, hoe minimaal ook. Geleidelijk aan komen de renners uit de bussen. Een laatste check van de fiets, enkele woorden wisselen met de staff van de ploeg, tijd maken voor de supporters en de pers en dan snel nog een handtekening plaatsen op het startblad. Nog zo’n kleine acht minuten tot de start, de nervositeit stijgt, zowel bij de renners als het publiek. De helikopter vliegt laag om mooie beelden te kunnen maken en dan volgt er het schot van het startpistool. Je hoort het klikken van de schoenen in de pedalen en ze zijn vertrokken. Een van hen zal vandaag de winnaar zijn, maar na zes uren zal hij die overwinning niet zomaar krijgen. Hij zal er hard moeten voor vechten, hij moet slimmer en sterker zijn dan zijn tegenstanders en hij moet gespaard blijven van het noodlot. Zijn koersfiets is zijn trouwe paard die hem zal dragen op deze weg naar de zege en de eer.

Het lijkt een beetje poëtisch te zijn, maar die fietsen staan dan toch als blijvende getuigen voor deze  euforie en dramatiek van de wielersport. Getuigen die het verdienen om gezien te worden. Vandaar dat ik mijn fietsen tentoonstel in het Centrum Ronde van Vlaanderen. – Stephan Willers

De Ronde-fiets van Erik Zabel: Colnago Extreme Power

Erik Zabel hing zijn fiets aan de haak in 2008, na een rijke carrière. Viervoudig winnaar van Milaan-San Remo, 12 ritten in de Tour de France en maar liefst zesmaal mocht hij de groene trui aantrekken in Parijs.

In zijn laatste jaar reeds hij voor de Duitse ploeg MILRAM. De ploeg reed met witte Colnago fietsen maar Erik kreeg twee blauwe fietsen, de kleur van de Duitse zuivelfabrikant MILRAM. De mooiste fietsen uit het peloton, volgens Stephan.

Midden juni 2009 was Stephan ergens in Nederland op zoek naar een wielergids voor de komende Ronde van Frankrijk. Eens hij die bemachtigd had, zag hij er een advertentie instaan van wielerzaak Van Tuyl in Zaltbommel, Nederland. Daar aangekomen bleek dat het niet enkel mogelijk was om nieuwe fietsen te kopen, maar ook oude(re) proffietsen. Wham! Dat kon toch niet waar zijn? Een foto van de blauwe Milram-fiets van Erik Zabel stond ook in de catalogus. Stephan was vastberaden. Die fiets zou van hem worden. Het bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan. Na contact opgenomen te hebben met de eigenaar werd om zijn fietsmaten gevraagd. Toch wel vreemd, vond Stephan. Want waarom hadden ze nu zijn fietsmaten nodig als hij een fiets van Zabel wou kopen? Uiteindelijk bleek de verkoper een groot lot fietsen van Rabobank en Milram overgenomen te hebben en wou hij persé een fiets met de juiste fietsmaat van Stephan aanbieden. Want wie wil nu een fiets die zijn maat niet is? Na heel wat heen en weer mailen werd het eindelijk duidelijk en was de kogel door de kerk. De fiets van Zabel was eindelijk in handen van Stephan.

De tweede blauwe fiets is nog steeds in het bezit van Erik Zabel zelf. Maar welke fiets is nu de reservefiets en welke de wedstrijdfiets van de Ronde? Niemand kan het nu met de volle 100% zekerheid zeggen, ook Erik zelf niet. Al wijzen enkele details in de richting van deze fiets. De fiets is nog in originele staat, behalve de Dura-Ace manivellen.  Die hebben de SRM-Powermeter cranks vervangen. Stephan vond nog restanten van plakband waarmee de datakabels van het SRM onder de onderste buis waren gekleefd, waardoor het normaal snel duidelijk zou zijn dat dit de wedstrijdfiets was want bij de meeste renners was hun trainingsfiets niet voorzien bij SRM. Maar niet bij fanatieke Erik, bij hem waren beide fietsen voorzien van SRM.  Bij de renners was toen meestal alleen hun wedstrijdfiets voorzien van een SRM. Toen hadden die renners meestal alleen het wedstrijdfiets voorzien van SRM. Anders bij Erik, ook zijn reservefiets had SRM. De krassen op de fiets wijzen echter op valpartijen, waardoor de kans groot is dat hij met deze fiets op 6 april 2008 de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, meteen zijn laatste. Hij werd toen 67ste.

Rondewinnaars – Anneke Kestelijn

Belgische Rondewinnaars in het Centrum Ronde van Vlaanderen

In 2016 legde Anneke Kestelijn alle Belgische Rondewinnaars op portret vast als eindwerk van haar opleiding fotografie. Wat begon als een hobby is serieus uit de hand gelopen. Met steun van de Stad Ronse heeft ze ondertussen ook alle buitenlandse nog levende Rondewinnaars voor haar lens gekregen. Ze wou vooral de mens achter de wielrenner in beeld brengen en het waren de renners zelf die haar overtuigd hebben om verder te doen.

 

Normaal gezien zou de volledige portretreeks onder de naam ‘Expo Rondewinnaars’ doorgegaan zijn in april in cultuurcentrum De Ververij in Ronse. Als voorsmaakje op die ‘Expo Rondewinnaars’ die naar 17 oktober wordt verplaatst, stelt Anneke de reeks Belgische Rondewinnaars tentoon in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Verschillende iconische wielerfiguren komen aan bod: wijlen Roger Decock, Kannibaal Eddy Merckx, de drievoudige winnaars Museeuw en Boonen en nog vele anderen.

 

De tentoonstelling ‘Belgische Rondewinnaars’ loopt tot februari 2021. De volledige portretreeks en de boekvoorstelling gaan door in oktober 2020 in Ronse.

 

Meer info?

Welkom terug

Het is nog altijd jammer dat de Ronde niet kon doorgaan in april en hebben je dan ook enorm gemist tijdens de sluiting. Mooi dat we je dus opnieuw mogen verwelkomen om mee af te tellen richting de nieuwe datum: 18 oktober. We hebben de nodige maatregelen genomen om de veiligheid en gezondheid zo goed mogelijk te garanderen. Een overzicht van de maatregelen en aandachtspunten.

 

 

ONTHAAL

 • De RondeShop werd opengetrokken naar de inkomhal zodat er 15 mensen maximaal tegelijkertijd in de shop en inkomhal samen mogen zijn.
 • We dringen aan om zoveel mogelijk cashloos te betalen: bankkaart of Payconiq.
 • Handhygiëne is een cruciale vereiste om het virus in te perken. Desinfecteer dus je handen aan de desinfectiezuil.
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar. Enkel ten opzichte van huisgenoten hoef je die afstand niet te bewaren.
 • Er is een nieuwe uitgang die duidelijk uitgepijld staat zodat bezoekers elkaar niet hoeven te kruisen.

 

SHOP

 • De RondeShop werd opengetrokken naar de inkomhal zodat er maximum 15 mensen tegelijkertijd op het gelijkvloers mogen zijn.
 • Denk eerst goed na voor je een boek of gadget aanraakt. Kledij mag natuurlijk gepast worden. We vragen wel om de gepaste kledij die niet gekocht wordt op het daarvoor voorziene rek te hangen.
 • Afrekenen gebeurt cashloos en één persoon aan de kassa per rekening.

 

TENTOONSTELLINGSRUIMTE

 • Om een goed overzicht te hebben van de bezetting en ticketing vragen we om telefonisch (055
  33 99 33) of via mail je ticket te reserveren. Geef aan met hoeveel je komt, welke dag en om welk uur.
 • Op basis van de regel van 1 pers./15m2 mogen er max. 30 mensen per uur  in de tentoonstellingsruimte.
 • De touchscreens en interactieve onderdelen zijn voorlopig weggewerkt of op on hold gezet uit veiligheidsoverweging. We vragen ook om niets aan te raken in de exporuimte.
 • Maak gebruik van de desinfectiezuilen die op verschillende plaatsen aanwezig zijn.
 • Houd afstand van elkaar, tenzij je met huisgenoten de tentoonstelling komt bezoeken.

 

 

FIETSVERHUUR & FIETSFACILITEITEN

 • De fietsverhuur is nog niet toegelaten. 
 • De omkleed- en doucheruimtes blijven nog dicht uit gezondheidsoverweging.

 

ZAALVERHUUR

 • Aan zaalverhuur wordt ook nog uit veiligheidsoverweging niet gedaan.

 

PELOTON CAFE

 • De brasserie is via de drive in take away geopend van 10 tot 15u afhankelijk van het weer.
 • Er is koffie, frisdrank en verschillende soorten gebak te verkrijgen. Er worden geen alcoholische dranken geserveerd. Koffie is enkel te verkrijgen in combinatie met een versnapering.
 • We vragen vriendelijk om 1 per 1 aan te schuiven en de nodige afstand te waren.
 • De banken op het Ronde van Vlaanderen-plein is geen plek om te blijven surplacen na het buiten gaan.

 

 

ALGEMENE MAATREGELEN

 • De boodschap met maatregelen wordt via de audio-installatie herhaaldelijk afgespeeld
 • Eenrichtingsverkeer: zowel in de exporuimte (-1) als op het gelijkvloers is er eenrichtingsverkeer met als doel het kruisen te vermijden. Er is op het gelijkvloers een extra uitgang gecreëerd.
 • Ticketing en cashloos: het kopen van een expoticket gebeurt online of telefonisch en betalingen voor de shop gebeuren uitsluitend cashloos.
 • Telsysteem: via ticketing uitsluitend op reservatie kunnen we garanderen dat er maximaal 30 personen tegelijk in de exporuimte aanwezig zijn.
 • Handhygiëne: er zijn op verschillende plaatsen handgel dispensers voorzien om regelmatig de handen te ontsmetten.
 • Hygiëne: dagelijks worden de verschillende, publieke contactpunten (deurklinken, toiletten, enz.) meermaals zorgvuldig schoongemaakt.
 • Plexischermen: er zijn plexischermen voorzien aan de balie.

 

Bedankt voor je begrip en hopelijk tot snel! Gebruik je verstand en blijf gezond.

#samentegencorona

 

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren via info@crvv.be of via 055/33 99 33.

Sluiting CRVV en annulering Ronde door coronavirus

 

sluiting Peloton Café

 

Dag lieve vrienden van het Centrum Ronde van Vlaanderen en het Peloton Café

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn zowel het Centrum Ronde van Vlaanderen als het Peloton Café minstens gesloten tot en met 3 april. De medewerkers van het Centrum Ronde van Vlaanderen en het Peloton Café zijn bereikbaar via hun persoonlijke e-mailadres. Het is mogelijk dat de e-mails met wat vertraging beantwoord worden en dat de telefonische bereikbaarheid verre van optimaal is in deze periode. Bestellingen voor de webshop worden op wekelijkse basis verwerkt. Voor dringende zaken kan je terecht via info@crvv.be.

 

Afgelasting van Vlaanderens Mooiste

We delen je ook mee dat de Ronde van Vlaanderen (5 april) afgelast is. We zijn volledig akkoord dat de verantwoordelijkheidszin en de gezondheid van de mens op dit moment primeren. Laten we allemaal verstandig zijn de komende periode en wat van onze vrijheid opofferen voor onze medemens. We kunnen er letterlijk levens mee redden. 

 

Blijf fietsen, maar zeker niet in groep

We raden dus zeker niet af om te blijven fietsen, integendeel. We kunnen echter niet genoeg op het hart drukken dat groepsritten echt niet oké zijn en dat je individueel moet gaan fietsen. Voor meer info verwijzen we jullie graag naar de FAQ van Cycling Vlaanderen.

 

We bedanken je voor je begrip in deze uitzonderlijke omstandigheden. Doe verstandig en zorg goed voor elkaar.

 

Met sportieve groeten

Het voltallige peloton van het Centrum Ronde van Vlaanderen en het Peloton Café

Zwift finale de Ronde

Zwift finale “De Ronde”

Op zondag 16 februari organiseert Zwift een groot E-cycling event in het Centrum Ronde van Vlaanderen (Oudenaarde). E-cycling en E-sports in het algemeen is in volle opmars, zo kwam Zwift op het WK van Harrogate tot een overeenkomst met de UCI om in 2020 voor het eerst in de historie een LIVE en officieel wereldkampioenschap indoor cycling te organiseren, m.a.w. in het najaar van dit jaar kennen we na de diverse wereldkampioenen op de weg ook de wereldkampioen op Zwift. Zwift organiseerde samen met British Cycling al eens zulk event als testcase en voorbereidingen naar een mogelijk WK toe en nu is het dus zo ver!

 

Zwift-De-Ronde

Zwift finale “De Ronde” in het Centrum Ronde van Vlaanderen

De Ronde gaat zijn 4de editie in, maar ondergaat voor 2020 een ware metamorfose, zo waren de voorgaande 3 edities reeds heel succesvol doch vooral dan voor de deelnemers ervan. De locatie was karaktervol, maar koud voor toeschouwers en er waren ook geen faciliteiten. Dit jaar pakken we het helemaal anders aan om een goed inzicht te geven over wat je mag/kan verwachten van een WK (waar Brussel overigens nog altijd mee voor in de running is als host ervan). Zo hebben we gekozen voor Centrum Ronde van Vlaanderen wat gewoon wielrennen ademt en ook totaal past in ons concept. Met douches, kleedkamers, een café en zoveel meer kunnen we gewoon niet beter zitten.

Live commentaar

Zo zal ook Niko De Muyter, de speaker met jarenlange ervaring in de 6-daagse Gent, voorjaarsklassiekers en cyclocrosswedstrijden, ons event van commentaar voorzien, de deelnemers zullen ook voorzien zijn van een persoonlijk rugnummer en zal de wedstrijd ook live worden gestreamd op diverse sociale kanalen. De diverse grote smart trainer merken hebben hun deelname tevens bevestigd en zullen hun persoonlijke technici aanwezig hebben.

Indeling volgens niveaus

36 renners in totaal zullen hieraan deelnemen, zij zijn ingedeeld qua niveau in A, B of C categorie en werden geselecteerd uit honderden Belgische deelnemers die heel de winter hebben gestreden voor een plaats in deze LIVE finales. Per 12 (elke categorie telt 12 finalisten) zullen zij respectievelijk een vlakke wedstrijd met tussensprints, een klimwedstrijd en een heuvelachtige TT betwisten om te bepalen wie de beste allround E-racer is van België.

Timing

De juiste timing zal zo snel mogelijk worden meegedeeld. Deze events gaan doorgaans door tussen 9 en 18u! Natuurlijk nodigen we jullie ook vrijblijvend uit voor de Zwift afterparty om 18u waar we jou tal van hapjes en drankjes zullen aanbieden.

Inschrijven

Inschrijven kan via deze link!

Contactpersoon voor vragen:

Tytgadt Stephan

Zwift Territory Representative België

Tel : +32.477.45.52.56 of +32.483.29.39.97

stephan.tytgadt@zwift.com