Tentoonstellingen

De volgende tentoonstellingen zijn momenteel te vinden bij ons:

  • Ronde-tentoonstelling
  • Portretreeks Belgische Rondewinnaars (Anneke Kestelijn)
  • Schatkamer van de Ronde
  • Koninginnen van de Koers

Ook voor de toekomstige flandriens hebben we een kinderparcours ‘Ronde van Varken’!

Wil je weten wat de verschillende arrangementen en tarieven zijn?

RONDE-TENTOONSTELLING

Drama en euforie. Winst en verlies. Pech en onoverwinnelijkheid. Allemaal ingrediënten van de mooiste eendagswedstrijd ter wereld: de Ronde van Vlaanderen. 

Al meer dan 100 jaar trekt de Ronde-karavaan over de intussen legendarische heuvels van de Vlaamse Ardennen. Elk jaar trotseren de grootste wielerhelden de kasseien en de weersomstandigheden op zoek naar eeuwige roem. De finish van de Hoogmis ligt sinds 2012 in Oudenaarde op 300 meter van het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Onze expositieruimte biedt jou een totaalbeleving van de wonderlijke geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen. Weet jij wat een renner aan den lijve ondervindt tijdens een heroïsche eendagswedstrijd als de Ronde? Neem plaats naast de koersdirecteur en herbeleef de heroïek vanop de eerste rij.

Ronde-verhalen: pure emotie

Laat je hart nog eens tekeer gaan bij de prestaties van Eddy Merckx, schreeuw Claude Criquelion naar een van zijn grootste overwinningen, huil mee met Edwig Van Hooydonck. Vloek mee met Leif Hoste, herbeleef de drie overwinningen van de Leeuw van Vlaanderen en zijn opvolger Tornado Tom. Ervaar hoe Gilbert een stapje dichter zette voor zijn #striveforfive. Terpstra die zijn liefde voor de koers uit na zijn solo slim. Kortom, je wordt ondergedompeld in de talloze verhalen die Vlaanderens mooiste in petto heeft.

Gegidste rondleiding

Je wil echt álles te weten komen over de Ronde? Boek dan een rondleiding met een van onze CRVV-wielergidsen. Je hebt keuze uit enerzijds eigen gidsen en anderzijds uit figuren vanuit het peloton. Uiteraard op aanvraag.

Portretreeks Belgische Rondewinnaars

In 2016 legde Anneke Kestelijn alle Belgische Rondewinnaars op portret vast als eindwerk van haar opleiding fotografie. Wat begon als een hobby is serieus uit de hand gelopen. Met steun van de Stad Ronse heeft ze ondertussen ook alle buitenlandse nog levende Rondewinnaars voor haar lens gekregen. Ze wou vooral de mens achter de wielrenner in beeld brengen en het waren de renners zelf die haar overtuigd hebben om verder te doen.

Normaal gezien zou de volledige portretreeks onder de naam ‘Expo Rondewinnaars’ doorgegaan zijn in april in cultuurcentrum De Ververij in Ronse. Als voorsmaakje op die ‘Expo Rondewinnaars’ die naar 17 oktober wordt verplaatst, stelt Anneke de reeks Belgische Rondewinnaars tentoon in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Verschillende iconische wielerfiguren komen aan bod: wijlen Roger Decock, Kannibaal Eddy Merckx, de drievoudige winnaars Museeuw en Boonen en nog vele anderen.

De tentoonstelling ‘Belgische Rondewinnaars’ loopt tot februari 2021. De volledige portretreeks en de boekvoorstelling gaan door in oktober 2020 in Ronse.

Koninginnen van de Koers

De geschiedenis, de kampioenen, de techniek, de vooroordelen en de media. 

Dat de interesse voor het dameswielrennen in opmars is, is niets nieuws onder de zon. Wil je de historiek van bijna 100 jaar dameswielrennen en 15 jaar Ronde van Vlaanderen voor de vrouwen herbeleven? Dat kan sinds begin 2018, want net zoals koningen verdienen ook koninginnen een podium. Met deze permanente expo “Koninginnen van de koers” krijgen Grace Verbeke, Jolien D’Hoore, Anna Van der Breggen, Marianne Vos, Elizabeth Deignan, Elisa Longo Borghini en nog vele anderen een vaste plaats op het podium.

Profwielrenster als gids

Sinds kort hebben we ook een vrouwelijke expogids. Profwielrenster Mieke Docx neemt jou graag op sleeptouw en vertelt je de ins & outs van het vrouwenwielrennen.

GROEPSBEZOEK

Wil je ook onze exporuimte in groep komen bezoeken?

Bereid je goed voor en bekijk de ‘wielerbriefing’ over een pelotonbezoek… euh, groepsbezoek!

This post is also available in: Engels Frans