fbpx

Koersen in de Groote Oorlog

4 mei 2018 tot 30 augustus 2019

Stel je voor, je stapt op je racefiets en rijdt zo terug in de tijd. Klinkt goed, niet? Want hoe zou het zijn om in één sprong tussen de slagvelden van WO I te belanden? Om in de schoenen van een fietsheld uit die tijd te staan. Overvallen door de verwoestende oorlog om je heen.

De tentoonstelling ‘Koersen in de Groote Oorlog’ laat het je meemaken. Met onze virtual reality experience gidsen we je graag naar die periode om je precies te laten zien wat wielrenner Paul Deman meemaakte op zijn smokkeltochten. In zijn spoor fiets je mee doorheen de Vlaamse Slagvelden. Rij wat sneller, want de Duitsers zitten je op de hielen!

Door de ogen van Paul Deman

De expositie vertelt je de indrukwekkende geschiedenis aan de hand van persoonlijke verhalen. Kijk mee met wielrenner Paul Deman, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1913 en spion tijdens WO I met uiteindelijk flink wat geluk. In zijn fietskader verstopte boodschappen brengt hij van het bezette België naar het neutrale Nederland.

Daarnaast zien we het belang van de fiets in de oorlog; overal inzetbaar voor het uitvoeren van snelle acties.

Persoonlijke verhalen van vergeten helden

Koersen in de Groote Oorlog blaast het stof van oude verhalen. Verhalen over soldaten op de fiets, gesneuvelde Tourwinnaars en koersen in krijgsgevangenkampen.

Over François Faber, eerste buitenlandse Tourwinnaar, anoniem gestorven in de loopgraven.

Ottavio Bottecchia, metselaar die een campionissimo werd, in mysterieuze omstandigheden overleden. Henry George, Olympisch kampioen en tijdens de oorlog met een Belgische pantsereenheid de wereld rondtrekkend. Maar ook over Hélène Dutrieu, stuntvrouw, rallyrijder, piloot én topwielrenner.

Vertrekpunt is de Ronde van Vlaanderen in 1913. Via de Ronde van Frankrijk in 1914 reizen we verder naar het eindpunt in 1919, de Omloop der Slagvelden.

De Belgische broodrenners die tijdens WO I om het leven kwamen, krijgen een mooi podium en eerbetoon aan de hand van authentieke foto’s. En voor de ‘diehard’ geschiedenisfreak is er een uitgebreide databank.

Laat je meenemen en inspireren door de verschillende wielerhelden.

Praktisch:

  • Ticket tentoonstelling kost 12 euro en geeft toegang tot de permanente Ronde-tentoonstelling, Koninginnen van de Koers en de unieke virtual reality experience. Daarnaast geniet je van enkele voordelen: een gratis consumptie (t.w.v. 2,60 euro) in het Peloton Café en 10% korting op aankopen in de RondeShop.
  • De virtual reality experience is ook toegankelijk voor kinderen. Aangezien er geen kinderfietsen beschikbaar zijn, raden we aan om voor de kleinsten de opstelling voor minder mobiele personen te reserveren. Hier kunnen ze plaatsnemen op een stoel.
  • Aangeraden minimumleeftijd voor de virtual reality experience is 11 jaar. Jongere bezoekers vanaf 6 jaar zijn toegestaan onder begeleiding van een volwassene.
  • Het Centrum Ronde van Vlaanderen is dagelijks (van maandag t.e.m. zondag) geopend van 10u tot 18u. Een bezoek duurt ongeveer anderhalf uur.

Met dank aan:

ADRES – Markt 43, Oudenaarde | E-MAIL – info@crvv.be |

This post is also available in: Engels