TENTOONSTELLINGEN

TENTOONSTELLINGEN

TENTOONSTELLINGEN:

De volgende tentoonstellingen zijn momenteel te vinden bij ons:

  • Ronde-tentoonstelling
  • Koninginnen van de Koers
  • Koersen in de Groote Oorlog

Ook voor de toekomstige flandriens hebben we een kinderparcours ‘Ronde van Varken’!

Scroll naar beneden voor meer informatie!

RONDE-TENTOONSTELLING

Drama en euforie. Winst en verlies. Pech en onverwinnelijkheid. Allemaal ingrediënten van de mooiste eendagswedstrijd ter wereld: de Ronde van Vlaanderen. 

Al meer dan 100 jaar trekt de Ronde-karavaan over de intussen legendarische heuvels van de Vlaamse Ardennen. Elk jaar trotseren de grootste wielerhelden de kasseien en de weersomstandigheden op zoek naar eeuwige roem. De finish van de Hoogmis ligt sinds 2012 in Oudenaarde op 300 meter van het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Onze expositieruimte biedt jou een totaalbeleving van de wonderlijke geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen. Weet jij wat een renner aan den lijve ondervindt tijdens een heroïsche eendagswedstrijd als de Ronde? Neem plaats naast de koersdirecteur en herbeleef de heroïek vanop de eerste rij.

Ronde-verhalen: pure emotie

Laat je hart nog eens tekeer gaan bij de prestaties van Eddy Merckx, schreeuw Claude Criquelion naar een van zijn grootste overwinningen, huil mee met Edwig Van Hooydonck. Vloek mee met Leif Hoste, herbeleef de drie overwinningen van de Leeuw van Vlaanderen en zijn opvolger Tornado Tom. Ervaar hoe Gilbert een stapje dichter zette voor zijn #striveforfive. Terpstra die zijn liefde voor de koers uit na zijn solo slim. Kortom, je wordt ondergedompeld in de talloze verhalen die Vlaanderens mooiste in petto heeft.

Gegidste rondleiding

Je wil echt álles te weten komen over de Ronde? Boek dan een rondleiding met een van onze wielergidsen. Je hebt keuze uit enerzijds eigen gidsen en anderzijds ex-profs Johan Museeuw en Freddy Maertens. Uiteraard op aanvraag. Meer info vind je hier!  

KOERSEN IN DE GROOTE OORLOG

Woorden aan de start van de eerste Ronde (1913): ‘Heeren vertrekt!’ 

Paul Deman, de eerste winnaar van de Ronde van Vlaanderen, neemt je op sleeptouw doorheen de woelige jaren van de Eerste Wereldoorlog. Hij doet dat met een heuse virtual reality experience en wij maar denken dat die technologie in die tijd nog niet bestond. Naast koersen had Deman blijkbaar nog tijd om spionage-opdrachten uit te voeren. Da’s wat anders dan de godganse middag in de zetel te liggen na een training!

Naast dat van Deman brengt deze expo nog heel wat andere heldenverhalen. Wie kent François Faber nog, de coureur-soldaat die het leven liet in de loopgraven? Of Hélène Dutrieu? We frissen je geheugen graag op!

Van 4 mei 2018 tot 30 augustus 2019 

KONINGINNEN VAN DE KOERS

De geschiedenis, de kampioenen, de techniek, de vooroordelen en de media. 

Dat de interesse voor het dameswielrennen in opmars is, is niets nieuws onder de zon. Wil je de historiek van bijna 100 jaar dameswielrennen en 15 jaar Ronde van Vlaanderen voor de vrouwen herbeleven? Dat kan sinds begin 2018, want net zoals koningen verdienen ook koninginnen een podium. Met deze permanente expo “Koninginnen van de koers” krijgen Grace Verbeke, Jolien D’Hoore, Anna Van der Breggen, Marianne Vos, Elizabeth Deignan, Elisa Longo Borghini en nog vele anderen een vaste plaats op het podium.

Wil je ook graag een sprintje trekken en onze exporuimte komen bezoeken?

Bereid je goed voor en klik hieronder voor meer praktische informatie!

This post is also available in: Engels