TENTOONSTELLINGEN

TENTOONSTELLINGEN

RONDE-TENTOONSTELLING

Al 102 keer trok de karavaan van de Ronde van Vlaanderen over het intussen legendarische parcours. Al evenveel keren gingen de grootste wielerhelden op zoek naar eeuwige roem in wat een van de mooiste koersen ter wereld is.

Deze tentoonstelling neemt je mee doorheen de wonderlijke historiek van Vlaanderens Mooiste. Neem plaats naast de koersdirecteur en herbeleef de heroïek vanaf de eerste rij. Laat je hart nog een keer tekeergaan bij de prestaties van Eddy Merckx, schreeuw Claude Criquielion naar een van zijn grootste overwinningen en huil mee met Edwig Van Hooydonck.

Je wil echt álles te weten komen over de Ronde? Boek dan een rondleiding met een van onze (wieler)gekke gidsen. En alsof het allemaal nog niet gek genoeg is, kun je je laten rondleiden door de enige echte Johan Museeuw! Uiteraard op aanvraag.

Ook de jonge Rondefan wordt niet vergeten. Met een kinderparcours, van de hand van onder anderen kinderauteur Brigitte Minne, ontdekt je spruit spelenderwijs alle geheimen van de Ronde. Voor junioren van 4 tot 12 jaar.

KOERSEN IN DE GROOTE OORLOG

Paul Deman, de eerste winnaar van de Ronde van Vlaanderen, neemt je op sleeptouw doorheen de woelige jaren van de Eerste Wereldoorlog. Hij doet dat met een heuse virtual reality experience – en wij maar denken dat die technologie in die tijd nog niet bestond. Naast koersen had Deman blijkbaar nog tijd om spionage-opdrachten uit te voeren. Da’s wat anders dan de godganse middag in de zetel te liggen na een training!

Naast dat van Deman brengt deze expo nog heel wat andere heldenverhalen. Wie kent François Faber nog, de coureur-soldaat die het leven liet in de loopgraven? Of Hélène Dutrieu? We frissen je geheugen graag op!

Van 4 mei 2018 tot 30 augustus 2019

KONINGINNEN VAN DE KOERS

De geschiedenis, de kampioenen, de techniek, de vooroordelen en de media. 

De tentoonstelling Koninginnen van de Koers brengt de historiek van bijna 100 jaar vrouwenwielrennen in beeld.

Koersende dames hoeven helemaal niet onder te doen voor hun mannelijke collega’s. Dat begrijpt de wielerliefhebber de jongste jaren gelukkig steeds beter. Vrouwenkoersen worden alsmaar populairder. Bepaalde wedstrijden komen live op televisie en de heldinnen van de fiets krijgen vaker dan vroeger een forum in allerlei sportprogramma’s.

En toch krijgen koersende dames nog altijd minder aandacht dan mannelijke coureurs. Onterecht, vinden wij. Net als koningen verdienen ook koninginnen een podium. Met deze tentoonstelling wil het Centrum Ronde van Vlaanderen de Koninginnen van de Koers een vaste plaats geven.

Je zit te popelen om in ware Cavendish-stijl naar een van onze tentoonstellingen te sprinten? Stel je recht op de trappers, neem je guidon onderaan vast en klik hieronder voor alle praktische informatie!

This post is also available in: Engels